Veelgestelde vragen over li.lac

Lees de veelgestelde vragen over de Li.LAC microfoonreiniger.

Algemene vragen over Li.Lac

[laɪlək]

Lila is een bleke violette kleur. 

Li.LAC gebruikt ultraviolet licht voor desinfectie.

Li.LAC is ontworpen en wordt geproduceerd door LAC Labs.

Vandaar de naam Li.LAC.

Je kunt drie handmicrofoons of drie handzenders desinfecteren. Maar je kunt ook andere artikelen desinfecteren. 

De Li.LAC heeft namelijk een spiraalveer en een kabelgoot om kleinere voorwerpen, zoals dasspelden, headsets of beltpacks te desinfecteren. 

De bestralingskamer van de Li.LAC desinfector en het stalen rooster zijn geoptimaliseerd voor het desinfecteren van maximaal drie handmicrofoons of handzenders.

Alle randen van de kamer zijn gecoat met aluminium, UV-C-geoptimaliseerde spiegels.
De verdeling van UV-C energie is NIET gelijksoortig binnen de kamer en dat is precies waarin Li.LAC anders is.

De microfoonbehuizing (de onderste helft van de microfoon) wordt blootgesteld aan een straling van ca. 350 tot 600 µW/cm².
Deze energie is voldoende om micro-organismen op vlakke oppervlakken (zoals de ) te verminderen zonder UV-C-gevoelige plastic onderdelen zoals bijvoorbeeld het acryl displayglas op een handzender te verslijten.

De microfoonkop (met metalen rooster en schuim) wordt blootgesteld aan een hogere straling van ca. 800 tot 6000 µW/cm².
De hogere energie en de spiegels van de kamer zorgen voor voldoende blootstelling aan alle kanten van het metalen rooster en het schuim eronder.

Elke vorm van schaduweffect (bijvoorbeeld door te veel items in de kamer te plaatsen) de effectiviteit van de desinfectie zal verminderen.
Dit is vergelijkbaar met het krijgen van bruine lijntjes op je arm door het dragen van een horloge in de zomer.

De UV-C lichten in Li.Lac zijn lagedrukkwikdamplampen van de nieuwste generatie. De lampen hebben een hoog rendement bij de golflengte van 254nm. 

De bestralingskamer van Li.LAC is lichtdicht en er komt geen schadelijke UV-straling buiten de kamer. De UV-C lampen kunnen alleen worden geactiveerd met het luik gesloten.

Een veiligheidsschakelaar deactiveert de UV-C-lampen onmiddellijk als de kamer wordt geopend terwijl het desinfectieproces loopt. De ultraviolette emissie door de opening rond het luik is <0,5 µW/cm².
De UV-C-emissies buiten Li.LAC liggen onder de grenswaarden voor classificatie van een fotochemisch gevaar volgens DIN62471:2009.

En dat is niet voor niets. Want ogen of huid mogen niet worden blootgesteld aan directe of gereflecteerde ultraviolette energie die door deze lampen wordt uitgestraald. Blootstelling van de huid aan UV-C-licht kan snelle zonnebrand en huidkanker veroorzaken. Blootstelling van de ogen kan een extreem pijnlijke ontsteking van het hoornvlies en tijdelijke of permanente visusstoornissen veroorzaken, tot en met blindheid in sommige gevallen.

Gebruik: kamertemperatuur (0°C tot 40°C)

Voeding en netspanning: 110-240V~ of 220-240V~ ±10%, 50-60Hz, 50W

UV-C-golflengte: 254nm

UV-C-straling @ microfoonkop: >800µW/cm²
UV-C-straling @ microfoonschacht: >350µW/cm²

Levensduur UV-C lampen: 9000 u (volgens lampfabrikant). Wij adviseren om de UV-C lampen na 5000 desinfectiecycli te vervangen om een ​​optimaal desinfectieniveau te garanderen.

Afmetingen (BxHxD): 482 mm x 132 mm x 390 mm (430 mm incl. handgrepen), 19″ 3U rack-formaat

Gewicht: 11kg

Technische specificaties Li.lac: 482mm x 132mm x 390mm, 11 kilo

 

Vragen over desinfectie

Ultraviolette kiemdodende bestraling (UVGI) is een desinfectiemethode die gebruikmaakt van ultraviolet (UV-C) licht. Door een korte golflengte worden micro-organismen gedood of inactief gemaakt. De nucleïnezuren worden vernietigen en hun DNA verstoord, waardoor ze niet in staat zijn om vitale cellulaire functies uit te voeren. UVGI wordt gebruikt in tal van toepassingen, zoals voedsel-, lucht-, oppervlakte- en waterzuivering.

 

UV-licht is elektromagnetische straling met golflengten die korter zijn dan zichtbaar licht, maar langer dan röntgenstralen. UV is onderverdeeld in verschillende golflengtes, waarbij UV-C met een korte golflengte wordt beschouwd als “kiemdodende UV”. Golflengten tussen ongeveer 200 nm en 300 nm worden sterk geabsorbeerd door nucleïnezuren. De geabsorbeerde energie kan leiden tot defecten, waaronder pyrimidinedimeren. Deze dimeren kunnen verdubbeling voorkomen of de uiting van noodzakelijke eiwitten voorkomen. Dat betekent dat het organisme wordt uitgeschakeld.

Meer informatie en ervaringen over UVGI vind je hier .

Li.LAC gebruikt twee lagedrukkwikdamplampen die UV-licht uitstralen met een golflengte van 254 nm (253,7 nm om precies te zijn).

De effectiviteit van Li.LAC is getoetst door de afdelingen Biomedische Technologie en Medische Microbiologie & Infectiepreventie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Door deze afdelingen is uitgebreid wetenschappelijk onderzoek gedaan. 

In dit onderzoek werden virussen op microfoons gespoten, vergelijkbaar zoals de microfoons met zingen worden gebruikt. De resultaten toonden een vermindering van 99,3% vermindering van de virussen (inclusief de microfoon-grill en de windkap) na 10 minuten bestraling in Li.LAC. 

Je leest het officiële onderzoek hier.

De effectiviteit van desinfectie door UV-C licht hangt af van de blootstellingsduur, de intensiteit en golflengte van de UV-straling en het vermogen van het micro-organisme om UV te weerstaan ​​tijdens de blootstelling.

Bij lucht- en oppervlaktedesinfectietoepassingen wordt de UV-effectiviteit geschat door de UV-dosis te berekenen die aan de microbiële populatie wordt afgegeven.

De UV-dosis wordt als volgt berekend:

UV-dosis H [mJ/cm2] = UV-straling E [μW/cm2] × belichtingstijd [seconden]

De drempeldosis H90% [mJ/cm²] voor inactivatie van verschillende organismen (LD90, 90% inactivatie) met UV-straling van 254nm vindt u bijv. in DIN 5031-10:2018-03.

Voorbeelden volgens DIN 5031-10:2018-03 zijn:

Micro-organismeH voor 90% inactieve [mJ/cm²]
Bacteriën Escherichia coli0,7 tot 3
Bacteriën Staphylococcus, Streptococcus2 tot 5
Influenca-virus3.5

Voor bacteriën Staphylococcus is de verlaging bij dosis H bijvoorbeeld:

Vermindering met %Vermindering met decenniaH [mJ/cm²]
9015
99210
99,9315
99,99420

De UV-C-straling in Li.LAC is getest en geverifieerd bij het geaccrediteerde testlaboratorium Opsytec Dr. Gröbel GmbH (DAkkS-registratienummer: D-PL-20284-01-00). Volgens het testcertificaat is de laagste instraling binnen Li.LAC: Emin = 373µW/cm².

Na een blootstelling van 5 minuten wordt de minimale dosis in Li.LAC berekend als:
H5min = 373µW/cm² x 300s = 112mJ/cm²

Volgens de bovengenoemde literatuurwaarden zijn bacteriën en virussen tot >99,99% geïnactiveerd na 5 minuten bestraling in Li.LAC.

Er zijn geen microbiologische tests uitgevoerd. De huidige toets is overdraagbaar naar andere micro-organismen op basis van literatuurgegevens (bijvoorbeeld DIN 5031-10:2018-03).
OSRAM biedt een lijst met LD-90 (90% inactiverende) doses voor verschillende micro-organismen. NB: de waarden in de tabel op pagina 4 zijn in [Ws/m²] = [J/m²], 1Ws/m² = 1J/m² = 0,1mJ/cm².

Recente studies (hier en hier) tonen aan dat de bestralingsdosis voor het inactiveren van 90% van de coronavirussen tussen 4mJ/cm² en 12mJ/cm² ligt. Volgens de voorbeeldberekening hierboven, wordt de dosis voor het inactiveren van 99,99% van het coronavirus berekend als:
H99,99% = 4x 12mJ/cm² = 48mJ/cm²

De laagste UV-C-dosis in Li.LAC na 5 minuten ligt ruim boven deze vereiste waarde .

Er zijn meerdere, langdurige blootstellingstesten gedaan met verschillende microfoons met de Li.Lac. Hoewel intens UV-C licht een slijtend effect zou hebben op kunststoffen, en verf- en poedercoatings, tonen de resultaten aan dat het verouderings-/slijtage-effect door UV-C-desinfectie in Li.LAC verwaarloosbaar is in vergelijking met de normale veroudering die optreedt bij de microfoons, bijvoorbeeld door mechanische invloeden, vuil, vochtigheid, temperatuur enz.).

De exacte testresultaten vind je op de website Lilac.works

Het microfoonmembraan mag niet direct worden blootgesteld aan UV-straling. Voor draagbare microfoons / zenders raden we aan om ze in Li.LAC te plaatsen met het microfoonrooster (inclusief schuim) eraan bevestigd. Voor lavalier- of headset-microfoons raden we aan om het membraan te bedekken met een beschermkap of schuimrubberen windscherm. We raden ook aan om de aanbevelingen van de microfoonfabrikanten te volgen.

Vragen over het gebruik

Ja. UV-C straling kan niet door de binnenkant van de behuizing van de hand- of beltpackzender. Daarom kunnen de batterijen in de microfoon blijven zitten. De zender kan ook ingeschakeld blijven. 

In theorie zouden zelfs ‘naakte’ batterijen gedesinfecteerd kunnen worden in Li.LAC. Maar dit kan wel betekenen dat de kunststof behuizing van de accu sneller verouderd. Bekijk hiervoor ook de officiële testresultaten

Li.LAC kan een restgeur achterlaten na gebruik. Dat gebeurt bij de meeste UV-C-apparaten. Dat komt door het vernietigen van UV-C-licht en de wisselwerking met organische stoffen op de microfoons. De geur wordt niet veroorzaakt door ozon, de UV-C lichten in Li.LAC zijn ozonvrij en produceren dus geen ozon. 

We raden aan om de microfoons na desinfectie enkele minuten even te luchten, zodat de geur wordt verminderd. 

Hoe langer de UV-C straling aanhoudt, hoe beter de desinfectie.

Grofweg kun je zeggen dat een verdubbeling van de desinfectieduur zorgt voor 10 keer minder ziektekiemen. 

Volgens de resultaten, vernietigt Li.LAC 99,99% van de meeste virussen en bacteriën op het oppervlak van de microfoon. In de virologische onderzoeken van het Universitair Medisch Centrum Groningen is niet alleen gekeken naar het oppervlak van de microfoon, maar ook naar de microfoongrill en de windkap. In de experimenten van het UMCG werden virussen op de microfoons gespoten. Volgens die onderzoeken worden 99,3% van de virussen uitgeschakeld na 10 minuten bestraling in Li.LAC.

Wat betekent dat in de praktijk?

De vermindering van virussen en bacteriën na 5 minuten is al zeer goed. Na 10 minuten is het desinfectieniveau nóg beter.

Als je de microfoon meteen nodig hebt omdat de volgende artiest al bij de ingang van het podium staat te wachten, dan is het korte programma logisch. Als er voldoende tijd is, kan men het lange programma gebruiken.

Vragen over support

Veelvoorkomende problemen:

ProbleemMogelijke oorzaakOplossing
Het scherm blijft donkerGeen elektriciteitControleer of Li.LAC aangesloten is op netspanning. Check of de netzekering is doorgebrand.
Op het scherm verschijnt ‘LAMP ERROR’Een of beide UV-C lampen zijn kapot of ontbreken.

Vervang beide UV-C lampen. Volg nauwkeurig de instructies in de gebruikershandleiding

Of stuur het Li.LAC product toe voor onderhoud.

Het scherm is beschadigd of gebrokenZeer intense mechanische impact of trillingen

De UV-C lampen een kleine hoeveelheid kwik. 

Volg daarom deze instructies voor het omgaan met een kapotte lamp. 

Op het scherm verschijnt ‘Lamp replacement recommended’De UV-C lampen zijn or meer dan 4000 keer gebruikt.

Vervang beide UV-C lampen om de effectiviteit van de desinfectie te garanderen. 

Volg de instructies van de gebruikershandleiding nauwkeurig op. 

Of stuur het Li.LAC product toe voor onderhoud. 

Op het scherm verschijnt ‘XYZ-ERROR’Er is een interne fout geconstateerd.Neem contact met ons op. Li.Lac moet worden opgestuurd voor reparatie. 

We raden aan om de UV-C-lampen in Li.LAC na 5000 keer te vervangen om een ​​optimaal desinfectieniveau te garanderen.

Het display toont een waarschuwingsbericht na 4000 reinigingscycli.

Volg de instructies voor het vervangen van de UV-C-lampen in de gebruikershandleiding.

Als uw Li.LAC nog nieuw is en de 4000 cycli nog lang niet heeft bereikt, maar u wel het bericht ‘Lampvervanging aanbevolen’ ziet, kan dit komen door een firmwarefout.

Als de firmware op uw Li.LAC ≤ versie 1.09 is, raden we aan om de firmware te upgraden naar de nieuwste versie die u hier kunt downloaden.

Hoe langer de UV-C straling aanhoudt, hoe beter de desinfectie.

Grofweg kun je zeggen dat een verdubbeling van de desinfectieduur zorgt voor 10 keer minder ziektekiemen. 

Volgens de resultaten, vernietigt Li.Lac 99,99% van de meeste virussen en bacteriën op het oppervlak van de microfoon. In de virologische onderzoeken van het Universitair Medisch Centrum Groningen is niet alleen gekeken naar het oppervlak van de microfoon, maar ook naar de microfoongrill en de windkap. In de experimenten van het UMCG werden virussen op de microfoons gespoten. Volgens die onderzoeken worden 99,3% van de virussen uitgeschakeld na 10 minuten bestraling in Li.Lac.

Wat betekent dat in de praktijk?

De vermindering van virussen en bacteriën na 5 minuten is al zeer goed. Na 10 minuten is het desinfectieniveau nóg beter.

Als je de microfoon meteen nodig hebt omdat de volgende artiest al bij de ingang van het podium staat te wachten, dan is het korte programma logisch. Als er voldoende tijd is, kan men het lange programma gebruiken.

Lees en volg nauwkeurig de instructies voor het vervangen van de UV-C-lampen in de gebruikershandleiding.

De UV-C-bronnen in Li.LAC zijn lagedrukkwikdamplampen van de nieuwste generatie.

Ze bevatten wel een kleine hoeveelheid kwik. Let dus extra op als de glazen buis beschadigd raakt!

Volg de instructies hoe de UV-C-lampen te vervangen in de gebruikershandleiding .

EN

Volg de instructies van OSRAM .

Klik hier om de nieuwste firmware te downloaden.